Masz pytania? Skontaktuj się z nami!

ul. Mokra 7, Kajetany

05-830 Nadarzyn

Tel. 22 112 19 51

   Tel. kom. 602 134 865

ul. Sokołowska 9/U-2

01-142 Warszawa

Tel. 22 100 45 30

   Tel. kom. 608 637 401

2018 © Udzialwbadaniu.pl Wszelkie prawa zastrzeżone

Trądzik a dieta

Jest to od lat temat kontrowersyjny. Dzisiaj wiadomo, że dieta ma wpływ na zaostrzenie trądziku. Szczególnie mają znaczenie produkty mające wysoki tzw. ładunek i indeks glikemiczny. Na drugim miejscu plasuje się nabiał. Już wcześniej obserwacje niektórych pierwotnych społeczeństw, które zmieniając dietę pod wpływem cywilizacji zachodniej, nagle zaczęły chorować na trądzik, wskazywały na związek diety z tą chorobą.

Węglowodany a trądzik

Niski indeks glikemiczny mają produkty po których spożyciu stężenie cukru (glukozy) we krwi rośnie wolno. Na przykład niski indeks glikemiczny mają ryby, jajka, większość warzyw (najczęściej surowych, bo po ugotowaniu indeks rośnie), wysoki indeks mają np. białe pieczywo, ryż, chipsy, piwo, itp. We właściwej diecie pożądane jest powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi, co ułatwia kontrolę jego poziomu zarówno u osób zdrowych, jak i chorych na cukrzycę. Jedzenie potraw o niskim indeksie glikemicznym powoduje mniejsze wydzielanie insuliny. Jej wysoki poziom pobudza produkcję androgenów, które zwiększają ilość sebum. Ponadto hiperinsulinemia powoduje wzrost insulinozależnego czynnika wzrostu (IGF-1) i spadek białka wiążącego insulinopodobny czynnik wzrostu (IGFBP-3). Ta dysproporcja prowadzi do zwiększonego rogowacenia ujść gruczołów łojowych i tym samy do zwiększonej tendencji do powstawania zaskórników. Dieta o wysokim indeksie glikemicznym prowadzi do hiperinsulinemii, a ta w różnych mechanizmach (jak np. wyżej wymienionych) prowadzi do zaostrzenia trądziku.

Mleko i produkty mleczne

Wpływ  mleka i produktów mlecznych na trądzik  nie jest do końca poznany. Uważa się, że zawarte w mleku hormony takie jak np. progesteron wydzielany przez łożysko ciężarnych krów, mogą wpływać na wzrost rogowacenia ujść gruczołów łojowych i wydzielania sebum, i tym samym powstawania zaskórników. Stwierdzono ponadto, że mleko odtłuszczone prowadzi do większego zaostrzenia trądziku niż tłuste.

W przypadków innych składników diety nie ma wystarczających badań naukowych mogących potwierdzić ich wpływ na zaostrzenie trądziku. Zawsze są ważne obserwacje osoby chorującej na trądzik. Jeżeli pacjent widzi, że jakaś grupa produktów szkodzi, mu to należy oczywiście zasugerować ich odstawienie. Wydaje się, że u osób z trądzikiem najsłuszniejsze jest zlecanie tzw. zasad zdrowego żywienia, ponieważ nie ma konkretnej diety przeciwtrądzikowej.

 dr n med. Kamila Padlewska